Rollators

Rollators; lenen, huren of kopen?

Lifestyle

Niemand wil afhankelijk worden van anderen. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je weer een beetje mobiel bent en minder afhankelijk van anderen. Denk aan een rolstoel, krukken, een scootmobiel of rollators. Vooral de rollator is een zeer populair hulpmiddel. In Nederland gebruiken zo’n 300.000 mensen een rollator. Waar je eerder al aan huis gekluisterd zou zijn, kun je met dit hulpmiddel weer wat meer uit de voeten, eventjes en buiten en zelf een boodschapje halen. Dankzij rollators kunnen mensen weer met een veilig en vertrouwd gevoel op pad.

Er is een enorm groot aanbod aan rollators. Rollators zijn gemaakt met het oog op comfort en veiligheid. Wil je een rollator aanschaffen dan zijn er toch een aantal opties waar je van tevoren goed over na moet denken voordat je je keuze maakt.

Een rollator lenen, huren of kopen

Heb je maar voor een korte periode een rollator nodig dan kun je voor maximaal 26 weken een rollator lenen bij de zorgwinkel. Je hoeft dan geen investering te doen in iets wat je toch maar voor een poosje gaat gebruiken. Helaas vergoed niet alle verzekeringsmaatschappijen het lenen van rollators. Daarom is het om eerst contact op te nemen met je verzekering voordat je een rollator gaat lenen.

Wordt het lenen van een rollator niet vergoed, dan is het ook mogelijk om rollators te huren. Alleen is een rollator huren relatief duur als je het vergelijkt met de aanschaf van een rollator. In veel gevallen heb je in slechts enkele maanden al meer huur betaald, dan dat een nieuwe rollator kost. Heb je een rollator maar enkele weken nodig, dan kan huren wel interessant zijn voor jou.

Een nieuwe rollator kopen is voor velen een interessante optie. Bij het lenen of het huren van rollators heb je weinig keuze, en krijg je een rollator die maar net voorhanden is, en dat zal meestal een standaard uitvoering zijn. Koop je een rollator dan kun je er een uitzoeken die helemaal voldoet aan jouw wensen. Daarom is het goed om eerst eens jouw wensen op een rijtje te zetten en daarna pas zoek te gaan.

Waar let je op bij het kopen van een rollator

 • Is de rollator opvouwbaar?
  Als je vaak met de auto op pad gaat, is het fijn als de rollator ingeklapt kan worden zodat het in de auto past.
 • Is het een lichtgewicht rollator?
  En als de rollator is ingeklapt dan is het ook fijn als de rollator makkelijk in de kofferbak van je auto getild kan worden. Een rollator die licht van gewicht is, is dan zeer prettig.
 • Instelbare hoogte
  Voor een goed houding is het belangrijk dat de rollator op de juiste hoogte is ingesteld. Nu zijn we niet allemaal even lang, daarom is belangrijk dat je rollator een instelbare hoogte heeft.
 • Mandje voor de boodschappen
  Als je zelf nog in staat bent om boodschappen te doen, dan is het handig als je rollator een mandje heeft.
 • Dienblad
  Voor anderen is het juist weer handig als de rollator een dienblad heeft, zodat je zelf je kopje koffie of thee uit de keuken kan halen.
 • Houder voor een wandelstok
  Gebruik jij ook vaak een wandelstok en wil je die meenemen met je rollator? In dat geval is een houder voor een wandelstok aan je rollator een handige optie.
 • Zitgedeelte
  Een rollator heeft ook vaak een zitgedeelte. Als dat voor jou belangrijk is, kies dan een rollator met zitje met een comfortabele hoogte en die lekker zit.

Als laatste is het goed om te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Vergelijk de prijs met het comfort en gemak die rollators te bieden hebben. Is dat het geval dan kun je jarenlang plezier hebben van een rollator die perfect bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *