ik hoor erbij.nl

Hulpmiddelen voor als je ouder wordt

Het overkomt ons allemaal, en we kunnen er niets aan doen: langzaam maar zeker word de mens ouder. Umerkt het in de kleine dingen: u voelt zich sneller moe, u krijgt wat pijntjes hier en daar, en dingen die u vroeger zonder moeite deed gaan toch ineens een stuk moeilijker. Helaas helaas, maar het overkomt ons allemaal. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die ondersteuning kunnen bieden bij de kwaaltjes van het ouder worden. In deze blog neem ik u mee langs een aantal van deze hulpmiddelen die het leven weer een stuk aangenamer kunnen maken!

Het hoortoestel

Wat, een hoortoestel? Ik hoor het u al denken. Dat heb ik toch helemaal niet nodig? Nou,het gehoor is vaak een van de eerste vlakken waarop u merkt dat u ouder wordt. Langzaam maar zeker neemt het gehoor namelijk af. En vaak heeft u dat niet meteen door, omdat uwent aan het nieuwe horen. U zet de televisie of het volume van uw telefoon wat hoger, en zo kunt u weer een tijd vooruit. Maar zonder dat u het merkt gaat u toch veel geluiden uit de omgeving missen. En dat is zonde, want je kan hier zo makkelijk wat aan doen. Een gehoortoestel geeft u juw gehoor weer terug, en daarmee kunt u weer genieten van de alledaagse geluiden: vogels in de tuin, de wind door de bladeren… Noem ze maar op. Dit zijn de geluiden die het leven net even mooier maken.

Aankleden

Wie ouder wordt zal dit helaas ook merken in de souplesse in het lichaam. Spieren en ledematen verstijven, en dagelijkse handelingen zoals aankleden worden ineens een stuk moeilijker. Veel mensen willen wel graag zo lang mogelijk zelfstandig zijn, en gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Zo ook voor het aan- en uitkleden. Er zijn allerlei aantrekhulpmiddelen zoals een aankleedstok, of een aantrekhulp voor de steunkousen. Zo kunt u zichzelf aan- of uitkleden.  Deze hulpmiddelen maken het leven weer een stuk aangenamer.

Slecht zien

Nog zo een vervelende kwaal van het ouder worden is dat de ogen en daarmee het gezichtsvermogen achteruitgaan. Uw gezichtsvermogen is niet meer zoals het geweest is, en kleine letters in de krant of op verpakkingen zijn daarmee een stuk moeilijker te onderscheiden. Een loep, leeslineaal of leesbril kan dan uitkomst bieden. Met deze hulpmiddelen krijgt u uw normale leesvermogen weer terug, en dat is wel zo prettig. Andere oplossing is bijvoorbeeld een telefoon met grotere knoppen. Zo kunt u de cijfers makkelijker onderscheiden, en daarmee is deze telefoon makkelijk in het gebruik. Wel zo fijn als u uw familie of kleinkinderen wilt bellen.

 

Mobiele versie afsluiten